Megbüntetem az atyák vétkét a fiakban – avagy lesz ebből a történetből generációváltás?

Nincs helye a családi vállalkozásba?

Már csak negyed óránk van a nulladiknak nevezett, amolyan ismerkedős találkozásból. A huszonéves srác, István, aki minap felkeresett, egyre lendületesebben bizonygatja, hogy mennyire jól érzi magát ebben a világban, és hogy valójában neki semmi gondja sem az életével, sem a környezetével.

Amikor leültünk még lógó orral mesélte, hogy a szülei által biztosított kényelmes életébe észrevétlenül belopózott az unalom. Az iskolái elvégzése óta elmaradtak a kihívások. Nincsenek különösebb céljai, naphosszat henyél, nincs amiért büszke lenne magára, ebből adódóan az önbecsülése a béka segge alatt. Jó nevű Nyugat-európai egyetemen végzett és nagy reményekkel vágott neki a hazai álláskeresésnek.

A felkínált munkák egy részét rangon alulinak érezte, sőt egy idő után magát az álláskeresést is. Megtehette, hiszen a családi vállalkozás elbírta, hogy finanszírozza az ő életét is. Sőt! Lakást kapott garázzsal, és autót, sok karikásat... Bankkártyát, feltöltve. Az autó vidáman reagál a gázadásokra, a bankkártya kiválóan alkalmas egy hedonista életstílus finanszírozására...

Túl a hedonizmus rózsaszín ködén.

István lelke mélyén ott van az az érzés, ami a Legényanyában visszatérő szófordulat: „nem jól van ez Béláim". Tanácstalannak és tehetetlennek érzi magát. Kezd bizonytalanná, az emberektől is visszahúzódóvá válni. A lakás ürességénél talán csak a belső üresség nagyobb. A pénzen vett élvezetek; „Haverok, buli, Fanta" már unalmasak, valami többre vágyik...

A csodarecept...

István problémájának feltárása után szelíden rátérünk a kihívásokra, az elköteleződésekre, erőfeszítésekre, a kitartásra, a várható kudarcokra és sikerekre. Az unatkozó, nyugtalan agy aktiválására, és magára a fejlődésre, az önfejlesztésre.

Coach csodarecept
  • De hát ez nagyon melós. -összegzi meglepetten.
  • Miért? Mit vártál? Ha semmin nem változtatsz, vajon mitől fog változni az életed? -kérdezem tőle.
  • Nincs valami csodarecepted?
  • Az előbb nem azt mondtad, hogy önbecsülésre, magabiztosságra, új élményekre van szükséged? Szerinted mindezt megveheted szüleid pénzén? S ha igen, akkor miért nem tetted eddig?

A fordulat

Coach beszélgetés

Néhány percig farkasszemet nézünk egymással, majd István egyszer csak megélénkül és elkezdi mintegy magának is bizonygatni, hogy valójában mennyire jó dolga van. Viszi a lendület és egészen odáig jut, hogy fel kell tennem neki a kérdést: „Ha ennyire rendben vagy, akkor miért jöttél hozzám?" A témáról elterelő válasz érkezik, majd lassan szedelőzködik, mosolyogva kezet nyújt és sietve távozik. A kézfogása erőtlen gyenge, a mosolya mint a villamos alatt fekvő emberé...

Atyák vétkét a fiakban...

Leülök, s az elmúlt perceken gondolkodom, Eszembe jut az egyik bibliai „fenyegetés"; „... mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen" (2 Móz. 20,5) Erről eszembe jut a felelősség kérdése; vajon ha ennek a fiúnak a történetét bíróság elé vinnénk és a lustaságot ültetnénk a vádlottak padjára, ki lenne a fő bűnös? A szülők, akik lehetővé tették, mi több generálták a kényelmes, kihívásoktól mentes lusta élet lehetőségét, vagy a fiuk, aki ezt elfogadta?Valóban a szülők vétke van büntetve a gyermekükbe?

Coaching és a Biblia

Nem hagy nyugodni a gondolat, rákeresek a fenti bibliai idézetre és most be is másolom ide: „Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is három, sőt négy nemzedéken át, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezer nemzedéken át azokkal, akik szeretnek engem és megtartják parancsolataimat." (Revideált Károli Biblia, http://abibliamindenkie.hu/uj/EXO/20/12/)

Most akkor hogy van ez? Releváns az idézet ehhez a történethez? Jobban megnézem a szövegkörnyezetet és döbbenettel tapasztalom, hogy a Tízparancsolat része. Azé a Tízparancsolaté, amelyben még ezt is olvashatunk: „Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat!"

Végül, de nem utolsó sorban

Egyre több harminchoz közeledő fiatal keres fel. Kutatják a helyüket az életben. Írom és mondom is, hogy kivétel nélkül az a legnagyobb kihívás számomra és számukra, hogy a szülők által biztosított kényelmes életből kilépve megtalálják önmagukat, az identitásukat, a boldog jövőjüket. Ez az esetek túlnyomó többségében a komfortzónájukon kívül van. Annyira jól jönne ilyenkor, ha a szülő a szövetségesünk lenne! Hogy ne bűnhődjön miattuk a szeretett gyermekük, hanem valóban áldásos legyen a szülői lét ilyenformán is!

Generációváltások korai kérdőjellel

Talán ön is egyetért azzal, hogy a fenti történet nem egyedi eset. Elképzelhető, hogy a vállalkozó szülők ma még erejük teljében vannak, szalad a szekér, nem hiányzik a mindennapokba a konfrontáció a saját gyermekkel...

Mi lesz ezzel a generációval? Befogjuk a szájukat a kényelmes élet lehetőségévek?

Esetleg felelősséget vállalva értük kihívások elé állítjuk mind magunkat, mind a csemetéinket?

4 coach kérdés

Elhivatott coach vagyok. Burnout, azaz kiégésspecialista. Megértem én a szorgalmas szülőket és az elkényelmesedett Y és korai Z generáció képviselőit is. De jó ez így? Ki fog előbb kiégni?

A négy nagy kérdés...

Köszönöm ha eddig eljutott az olvasással. Érdeklődését és türelmét díjazandó, szeretnék valamit adni önnek! Egy kérdéscsokrot.

Tehát a négy kedvenc kérdés:

  1. Így akar élni az élete hátralévő részében?
  2. Van rá esély, hogy a kívánt irányba változik a saját élete, gyermeke élete anélkül, hogy tenne, tennének érte?
  3. Valójában milyen életet szeretne élni?
  4. Mit tud tenni MOST, hogy változzon a saját, illetve a gyermeke élete?
4 coach kérdés csokor

Hívjon, akár most!

Ha úgy gondolja, hogy akár a segítségére, a segítségükre lehetek a cégutódlásban, a generációváltásban, akkor ismerjenek meg. Találkozzunk! Aztán döntsenek, hogy részese legyek-e a folyamatnak.

+36309360296

Szőke Tamás
üzleti coach, burnout specialista, a generációváltások segítője

Elkötelezett üzleti coach vagyok:
Ehhez értek, ebben élek, ebből élek!

Szólj hozzá!